Rekryteringstrender 2020

Rekryteringstrender 2020

Tech Relations tipsar om rekryteringstrender 2020 och i morse den 10 december besökte jag Assessios fullbokade frukostevent på Scandic Hotell som berättade om de rekryteringstrender de ser inom rekrytering 2020. Ett väldigt intressant event för mig som VD på en konsultförmedling då anställda och konsulter tänker likadant. (Vi är alla människor i olika anställningsformer) och när de väljer nästa uppdragsgivare eller uppdrag.

Här kommer en summering av rekryteringstrender 2020

  1. AI

Allt fler och fler använder AI för att ta in extremt mycket data för att sedan kunna ta objektiva beslut. Tex ser vi trender med AI-intervjuer, där man spelar in kandidaters tonläge, vad de säger, och ut kommer objektiv data som visar om kandidaten passar just för det efterfrågade uppdraget. Dock måste indata vara objektivt för att även få objektiva resultat, för bästa resultat, tex ett dåligt exempel var när ett stort välkänt amerikanskt företag tyckte att deras AI rekryteringsmodell fungerade väldigt bra tills det visade sig att det varken gynnade kvinnliga eller mörkhyade kandidater utan endast vita män gick vidare.

  • HR/People Analytics

Det blir allt vanligare att ta reda på vad som driver prestation i din organisation, och för att gå från att endast gå på magkänsla till att använda sig av objektiv data. Du kan använda intern HR data tex scenariot om vi höjer friskvårdsbidraget hur skulle detta påverka personalomsättningen eller motivationen hos de anställda?

  • Gamification/Chatbot/VR

För att attrahera fler relevanta medarbetare är det många som idag redan använder VR och Gamification, tex finns det bolag som har tagit fram appar för gamification. Där potentiella rekryter tex kan i spelet utföra själva arbetsuppgifterna för att se hur det känns, detta leder till fler relevanta ansökningar och lägre personalomsättning då du förbereder dig bättre på dina kommande arbetsuppgifter. En större hotellkedja lät kandidater bli hotelldirektör via ett spel, andra tar fram ett spel som du behöver klara av för att få jobbet.

Gamification vid onboarding processer
Allt fler använder även Gamification vid onboardning-processen för att förbättra den och öka engagemanget tidigt hos medarbetarna. Du kan tex tävla med dina kollegor vem som snabbast läst en viss intern manual, eller liknande vilket är ett kul sätt att förbättra introduktionen.  När detta gjordes hos en viss kund så ökade det engagemanget med 55%

Detta är faktiskt ingen dum idé att även testa på konsulter tycker jag.
Du bör inte göra någon skillnad på konsult och anställd idag för att inkludera alla, och även attrahera framtida konsulter. Alla vill ju göra bra ifrån sig vid introduktionen för att snabbt komma in i arbetet.

  • Flexibility/ Remote work

Att få mer flexibla arbetstider och att få ”bestämma själv över sin tid” är en bidragande faktor till den ökade gig ekonomin, enligt min erfarenhet som delägare och konsultsäljare under 7 års tid på ett gasellbolag. Alla studier påvisar just detta, om hur viktigt det är för arbetsgivare att erbjuda flexibilitet och att kunna arbeta hemifrån.

Lite fakta:
  • 73% uppger att balans mellan jobb och fritid är den viktigaste faktorn när de söker jobb
  • 90% säger att ett mer flexibelt arbete och schema kommer att höja deras arbetsmoral
  • 80% väljer ett arbeta om arbetsgivaren erbjuder flexibla arbetstider att erbjuda anställda (såväl som konsulter) att jobba hemifrån kan minska personalomsättningen med 25%

 

  • Employee engagement

Visste du att 85% av medarbetarna globalt är inte engagerade i sitt jobb?

  • Diversification
  • Automation
  • Gig Economy

Gig Economy
Här har konsultbranschen slagit stort i Sverige. När du läser om hur många som uppger att balans, flexiblitet och att få kunna arbeta remote är viktigt när du söker nytt jobb, är det inte så konstigt att du väljer att bli frilansare, och särkilt nu när det finns en marknad för det.

När du är anställd konsult i dag är du (tyvärr) endast intressant för ett konsultbolag om du kan debitera 100%. Du förväntas även ta mer internt ansvar såsom att sälja dig själv, sälja dina kollegor, vara med på vecko-månadsmöten, AW:s, konferensresor, rekryteringsevent och ev ledningsgruppsmöten om du vill växa i din roll som konsult. Det är ofta ohållbart för många konsulter, särskilt när du får barn och har begränsad med tid (och sömn) sedan råder det allmänt kompetensbrist då de bästa utvecklarna (men även andra konsultroller) idag, enligt mig, är konsulter. Vi lever på konsultens marknad och då är det viktigt att vi som arbetar med dem, även erbjuder hen de bästa förutsättningarna för att de ska välja just detta konsultuppdrag eller framtida arbetsgivare.

  • Gen Z (Zoomers)
  • Employee experience
  • Employee well-being

Är du frilansare /anställd konsult och söker nytt konsultuppdrag? Anslut dig
Är du konsultbeställare och söker de bästa konsulterna? Kontakta oss 

 


Kontakta gärna Tech Relations om du är konsult eller har konsultbehov i Stockholm. Vi har +3000 anslutna konsulter och arbetar med 14 olika kunder.