Så sticker du ut med hjälp av ett videoCV

Så sticker du ut med hjälp av ett videoCV

Så sticker du ut med hjälp av ett videoCV

Då vi ser hårdare konkurrens bland konsulter idag, i och med att standarden har blivit att arbeta remote,  ser konsultköparna fördelarna med att ta in kompetens runt om i Sverige men även utomlands. Fler söker samma uppdrag och för att just du ska sticka ut ber vi dig skapa ett videoCV (max 1 min långt) som kompletterar ditt vanliga konsultCV.

Med en videopresentation kan du uttrycka dig i ord istället för att försöka förklara vem du är i text. Du får möjligheten att ge beställaren en bättre bild av vem du är och du kan visa sidor av dig själv som är omöjligt med ett vanligt CV.

Visste du dessutom att människans hjärna har lättare att ta till sig bilder än text, och att vi minns hela 95% av ett budskap vi fått via video, till skillnad från 10% när vi fått det i textform?

youtube

Även om inte alla konsultbeställare kräver en video idag så kan vi garantera att en videolänk och ett traditionellt CV kommer öka dina chanser till intervju. Dessutom gillar vi konsulter som vågar sticka ut, dem vill vi gärna förmedla! Vill du vara med driva branschen till att bli ännu mer digital?

Så går du tillväga för att skapa ett VideoCV:

1. Skapa först ett Youtube konto
Det absolut enklaste är att du lägger upp din video på Youtube, och varje gång du presenteras för en kund, bifogar du helt enkelt länken.

Vi föredrar även om du har bäddat in länken på din Linkedinprofil så att vi snabbt får tillgång till den, då kan vi snabbare presentera dig för ett framtida konsultuppdrag

2. Investera i ett stativ (för din telefon)
Det absolut enklaste är att du spelar in din video på din telefon och att du placerar telefonen på en trebensstativ eller liknande. Då ser det ut som att någon annan filmar dig.

Du behöver ingen dyr variant utan vi tipsar om stativ för 299kr på tex Kjell & Company >>

3. Ha en ren och proffsig bakgrund
Sitter du på ett kontor eller har du en neutral vägg hemma? Satsa på det och placera stativet på ett par böcker eller liknande så att du kan spela in dig själv rakt framifrån. Välj bakgrund med omsorg.

4. Videon ska vara max 1 minut lång
Vill du att dina tittare ska se hela videon? Då ska du hålla dig till under minuten. Studier visar att om videon är just under 1 minut så kommer hela 68% av dina tittare att se hela videon.Ingen har tyvärr tid att se en längre film så låt oss hålla oss till under minuten. Tex så har jag lagt upp liknande videos på Tech Relations Youtube kanal, där jag i en video håller mig under minuten. (en hisspitch om mig och bolaget) kan fungera som inspiration på ditt innehåll.

5. Skriv ner ett manus i förväg på vad du vill förmedla och öva
Detta vill vi och dina tittare veta om dig:

Vem är du privat?
Inledande sekunder om din bakgrund, vad du bor, om du bor med någon, om du har familj
Några sekunder om vad du gillar att göra på fritiden

Sedan går du in på ditt professionella ”jag”
Berätta om din titel, roll och status
Tex: ” Jag har arbetat som fullstack .net utvecklare i över 10 års tid, tyngpunkt backend, hos bank, försäkring och ehandelskunder, främst i agila miljöer. Frilansare sedan 2 år tillbaka, innan dess anställd konsult.

Lyft upp 2 intressanta kunduppdrag,
tex ” 1) jag kommer senast från Företag Försäkring där jag var med och byggt upp en ny digital tjänst, arbetade som .net utvecklare i ett techteam på 5 personer. Jag fick indirekt lead rollen för att jag gillar att hjälpa till och driva teamet framåt.

2) Innan dess var jag med och byggde ett nytt säljstödssystem på Företag Välgörenhet där som arbetade som fullstackutvecklare, vi byggde frontenddelarna i React, så lärt mig även det.

Lyft upp din senaste teknik! (kortfattat)

Tex: Jag skulle säga att jag är rätt så teknisk, älskar den senaste teknologin. Förutom expert på .net även .net core har jag även jobbat med React, Azure, devops, Kubernetes, microservicearkitektur och ElasticSearch, se mitt CV för kompletterande info.


Avsluta med att berätta var och i vilken roll du trivs bäst
Försök inte att vara för snäv i din video då det mest effektiva är att du endast skapar en video till att börja med, som du sedan kan skicka till alla kommande uppdrag.

Tex: Jag gör som mest nytta som fullstack .net utvecklare med tyngdpunkt på backend-delarna, där jag kan bidra med den senaste teknologin och hjälpa er bli mer effektiva och konkurrenskraftiga. Jag är en sann teamplayer, sprider energi och kunskap, och jag har många rekommendationer. Dessutom gillar jag att driva team framåt.

Detta ska du hinna med på 1 minut så nu är det dags att öva och troligen kommer de första inspelningarna vara flera minuter långa. Gör om tills du har skapat en som är max 1 min.

Överkurs
Det finns en rad olika mobilappar där du kan editera din video, tex lägga in musik och text. Detta är dock överkurs men videon blir såklart bättre och mer kraftfull. Vi gillar Splice.

Låt någon kika på din video innan publicering
Ett tips är att du låter någon du litar på, kikar på din video innan du publicerar den på Youtube. Sen när du känner dig nöjd publicerar du den.

Du bakar in videon i ditt befintliga CV, lägger upp den även på din Linkedin profil och meddelar dina säljkontakter att nu har du varit innovativ och skapat en videoCV. Detta kommer vara ett bra komplement till ditt konsultCV och vi kan garantera att detta kommer få dig att sticka ut i mängden.

Tips på hur du INTE ska göra
Denna video ger lite tips på hur du inte ska göra. >>

Vi ser fram emot att se din Video! Lycka till.

mvh Diana på Tech Relations


Kontakta gärna Tech Relations om du är konsult eller har konsultbehov i Stockholm. Vi har +3000 anslutna konsulter och arbetar med 14 olika kunder.