Så här ser prognosen ut för konsultbranschen

Så här ser prognosen ut för konsultbranschen

Så här ser prognosen ut för konsultbranschen

Än så länge ser det fortsatt bra ut om man tittar på konsultbolagens rapporter enligt en artikel från idg.se som publicerades 22 maj, men nu väntar två svettiga kvartal där det gäller att navigera rätt.

De noterade konsultbolagen har nu redovisat sina siffror för ett första kvartal som varit allt annat än normalt. Men tittar man på lönsamheten så har inte coronakrisen hunnit slå så hårt som många kanske befarat under årets första tre månader. Såväl tillväxt som resultat är på ungefär samma nivåer som tidigare, men däremot är många beredda på att det kan bli betydligt värre framöver.

Analysföretaget Radar har till exempel spått att IT-konsultbranschen kommer att sjunka med 23 procent under året.

Det blir allt viktigare att diversifiera sig
– De bolag som har stor del av sin omsättning inom industri och retail kommer få det tufft närmaste tiden. Branschdiversifiering blir viktigt, samtidigt som bolagen behöver ställa om och arbeta närmare kunderna med nya affärsmodeller som minimerar riskerna för kunderna. Digitalisering och tjänstepaketering i kombination med att bygga nätverk och ekosystem tillsammans med andra konsultföretag blir framgångsfaktorerna.
Den sammanställningen visar att ungefär hälften av bolagen har högre rörelsemarginal jämfört med motsvarande period ifjol.

Tuffare i höst
– Osäkerheten framåt är stor och vi vet att flertalet bolag har korttidspermitterat och även gjort personalnedskärningar. Andra kvartalet blir tuffare och framför allt det tredje kvartalet efter semestrarna då många uppdrag har tagit slut och efterfrågan är mindre än utbudet.
Än så länge har konsultbolagens rörelsemarginaler inte drabbats av coronakrisen.
På analysföretaget IDC konstaterar man att den pågående digitaliseringen har varit så pass stark att den har hållit i sig under början av året. Och även om det väntar tuffare tider nu så lär digitaliseringsvågen fortsätta, även om den kanske avtar något ett tag, och dessutom kommer se lite annorlunda ut.
Kraften i Sveriges digitalisering har varit osedvanligt stark, och det återspeglas i bolagens rapporter för 2019 och första kvartalet 2020. Den kraften kommer att ändra karaktär, men kommer inte att försvinna.

Vi kommer att få mer av arbetsplatsens förändring, och investeringar i kommunikation och automatisering, men den underliggande digitala transformationen kommer att fortsätta, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC och spår följande scenario.

Fortsatt stark ökning för molnet
– Nedgången bland it-konsulterna är påtaglig, den drabbar alla större och mindre projekt just nu. Managed Services håller sig relativt stabil, där är nedgången under 2020 bara ett par procent. Molntjänsterna har en oförändrat stark ökning. I linje med att det har varit komponentbrist på hårdvara och ledtiderna har blivit längre, så har kunderna sökt sig till molntjänster.
Martin Sundblad låter också hoppfull om att det kommer att ljusna längre fram, men poängterar att det gäller att ha rätt inriktning på sin affär.

– Som helhet tror vi på en tillväxt för 2021, även om den blir svag, och kraften i digitaliseringen kommer definitivt att hålla i sig. Permitteringarna i it-industrin räknar vi med att de är kortvariga. En klok konsult ser om sitt hus, och ser till att bredden i kunskaperna ökar, och att han eller hon kontinuerligt har koll på var bristerna ligger och bygger på sin attraktionskraft, säger han.

Hela artikeln finner du här >>


Kontakta gärna Tech Relations om du är konsult eller har konsultbehov i Stockholm. Vi har +3000 anslutna konsulter och arbetar med 14 olika kunder.