Därför slutar dina utvecklare

Därför slutar dina utvecklare

Därför slutar dina utvecklare

Märker du att de mest kompetenta och talangfulla utvecklarna säger upp sig så kanske det är något fel du gör som ledare. Här kommer 5 anledningar till varför det kan bli så.

När svenska nyexaminerade studenter fick lista vad som är viktigast på en arbetsplats toppade bra kollegor och en bra chef listan. Men vad händer om det motsatta sker och allt fler väljer att lämna arbetsplatsen. Dels kostar det otroligt mycket i både tid och pengar att rekrytera in nya utvecklare för att inte tala om tiden att hela tiden lära upp nya.

Amerikanska tidningen Huffingpost har listat 9 saker du som ledare ska undvika om du vill behålla de bästa medarbetarna. Tech Relations summerar och tipsar även om hur du kan undvika problemen med vinkling på utvecklare men givetvis applicerar detta på alla typer av roller.

1) Du kör slut på utvecklarna
Visserligen använder många arbetsplatser uttrycket vid rekryteringar ” play hard, work hard” men att inte ge utvecklarna tid till återhämtning kan leda till stress och utbrändhet. Genom att hela tiden överbelasta dem dör motivationen och de börjar leta efter mer hållbara arbetsplatser. Se till att du har koll på detta. Vissa personlighetstyper kommer inte att flagga att de har för mycket att göra, utan du måste som ledare själv ta reda på detta genom att ställa rätt typer av frågor och att vara närvarande, medan andra är väldigt tydliga med deras arbetsbelastning. Lär känna din personal.

2) Du ser dem enbart som resurser
En bra ledare finns där både vid motgång och framgång. Därför handlar det moderna & agila ledarskapet om att dels vara professionell, dels vara mänsklig och visa empati. Genom att genuint bry sig om sina utvecklare ökar du chanserna för att behålla personalen.

Att tex köra ”incheckning” vid varje möte där ni går igenom 1=) hur mår jag, 2) hur går det 3) har jag kul på jobbet? (1-10) Där var och en ger en siffra på 1-10 på hur status är, samt ger en motivation tex det går en 3:a eftersom jag just nu har för mycket att göra…jag mår sådär, en 2:a eftersom jag har lite problem hemma… Då tar man en diskussion om detta på en gång och får en bättre förståelse av varandra.  Det är viktigt för att pejla av läget samt att stämma av hur teamkänslan och samarbetat går mellan medarbetarna.

3) Du glömmer belöna utvecklarna
Gott jobb ska alltid uppmärksammas. Det behöver inte vara det mest graciösa gesterna utan ett ”bra jobbat” eller att uppmärksamma på intranätet kan betyda mycket för motivationen. Vi lever ju i ett samhälle där vi bekräftas dagligen via sociala medier och förväntar oss att även bli det på jobbet, oavsett ålder på sin ledare. Ta aldrig för givet att medarbetarna vill bli belönade på samma sätt, och undersök hur var och en vill bli belönade då detta skiljer sig från person till person. Vissa vill ta en lunch med dig, andra en klapp på axeln och den tredje en liten gåva. Se även till att fira framgångarna med hela teamet regelbundet och gör något skoj som alla tycker om, inte bara det du som ledare tycker om.

4) De får inte utvecklas 
En av ledarnas viktigaste uppgifter är att låta de anställda växa och utvecklas. En del av ansvaret ligger också hos den anställde, men tillsammans kan ni hitta områden medarbetaren kan utvecklas inom. Det ger en känsla av företaget satsar på medarbetaren. Ta hjälp av HR eller liknande och ta fram kompetensprocesser och avsätt tid med din personal där du går igenom var och ens utvecklingskurva, alla motiveras av olika saker och har olika planer på företaget. Se till att lägga tid på detta annars kommer dina bästa medarbetare att sluta för att antingen frilansa eller börja hos konkurrenten

5. Utvecklaren får inte följa deras passion
Glöm inte heller att de bästa utvecklarna är passionerade och kreativa och lyssna på dem för att höra om det finns andra områden de vill arbeta med, eller kan förbättra inom bolaget. Sluta begränsa dem för då kanske de slutar. Många ledare är rädda för att produktiviteten minskar genom att förbjuda utvecklarna att ”tänka utanför boxen” men studier visar att medarbetare som får följa deras passion på jobbet upplever ett ”euforisk sinnestillstånd” som gör de 5 gånger så produktiva så detta är absolut viktigt för motivationen och för personalomsättningen. Många kunder har innovationsdagar varje eller varannan vecka som brukar vara mycket uppskattat av utvecklarna och övrigt tech personal.

Delar av artikeln kommer från chef.se samt från Huffingpost


Kontakta gärna Tech Relations om du är konsult eller har konsultbehov i Stockholm. Vi har +3000 anslutna konsulter och arbetar med 14 olika kunder.