Varför konsultmäklare inom Tech och IT behövs 2019

Varför konsultmäklare inom Tech och IT behövs 2019

Om någon hade frågat mig för ett par år sedan om jag såg en trend inom konsultförmedlare och konsultmäklare inom IT så hade jag sagt nej. Då arbetade jag som försäljningschef och säljare på ett medelstort IT konsultbolag i Stockholm och hade inte så bra erfarenhet av konsultmäklare. Dels ville vi inte ha några mellanhänder och givetvis även ha direktkontakt med kunden. En konsultmäklare blandade sig i i onödan och tog dessutom en del av timpriset även om jag som säljare ”kom med affären till dem”.

De konsultmäklare jag stötte på upplevde jag inte heller var duktiga säljare eller särskilt tillmötesgående vilket tyvärr ledde till att jag hade en negativ bild av dem. Jag upplevde även att de varken hade bra relation till kund eller konsult så det blev långa ledtider och få konsultaffärer. Dock fanns det ett fåtal undantag på mindre nischade konsultmäklare som fokuserade på premium-konsulter och som hade erfarenhet av försäljning och relationer, de gillade jag att arbeta med. Jag upplevde inte heller att mina kunder hade behov av konsultmäklare utan de köpte oftast av ett flertal konsultbolag, eller hade ramavtal med ett antal, i undantagsfall tog de emot konsulter från de större konsulförmedlarna och jag såg att det var vanligast hos Top500 bolagen i Sverige.

Flera år gick och sedan hände något. Fler duktiga och seniora konsulter, tex utvecklare, SAP-konsulter eller Testledare slutade på konsultbolaget och valde att driva eget eller gå ihop med fler kollegor för att dra igång ett konsultbolag. Tidigare var det vanligare att konsulten gick till en konkurrent men nu blev ”gig-ekonomi” begreppet ett välkänt faktum. Jag som anställd, tänkte inte så mycket på det då eftersom vi fortsatte med affärerna och vi rekryterade desto fler konsulter som kunde fortsätta hjälpa våra kunder.

Nu flera år senare och start på 2019, ser marknaden helt annorlunda ut. Många konsulter har fortsatt att köra eget eller startat egna, mindre konsultbolag inom ex SAP, Business Intelligence, EPI,.net eller java, där många fördelar ingår, dels är lönen högre och allt går direkt till konsultens ficka men även faktorer som frihet att välja själv vilket uppdrag du önskar och att du själv får bestämma över din tid. Däremot är det inte alla som kan eller vill jaga nya uppdrag och har erfarenhet av försäljning, för det är ju en egen profession som inte alla är bra på. Tur då att vi säljare finns.

Jag valde att starta Tech Relations när jag insåg att egenkonsulter inte har tid med försäljning och att konsultbolagen växer så pass kraftigt att även de behöver hjälp med försäljningen. Det är inte heller alla konsultbolag som investerar i säljare och där kommer vi även in. När jag dessutom lärde mig, på min tid som försäljningschef på Managementkonsultbolaget Cartina, att konsumtionsmönster förändras och att fler och fler konsumenter kräver att företagen erbjuder dem mer kundanpassade lösningar som underlättar konsumentens vardag och när jag även ser den innovationstakt vi ser i Kina med storbolagen Alibaba, Tencent mfl så ser jag samtidigt att de svenska företagen måste öka sin digitala transformation för att överleva (annars kommer du gå i konkurs som Toys R US) , och kommer fortsätta att skrika efter IT-kompetens.

Fler kunder berättar dessutom att det blir allt vanligare att man struntar i vilket konsultbolag konsulten kommer ifrån och att det blir viktigare vem konsulten är och vad hen kan leverera och bidra med, därför tror jag starkt på denna bransch och att Tech Relations kan göra skillnad.


Kontakta gärna Tech Relations om du är konsult eller har konsultbehov i Stockholm. Vi har +3000 anslutna konsulter och arbetar med 14 olika kunder.